W gotowe placki zawijam kilka zdrowych składników. To ulubiona kolacja mojej rodziny
Klasyczne kanapki z chleba czy bułki dobre są na śniadanie, gdy szybko musimy zjeść posiłek i wyjść z domu. Gdy jednak mamy nieco więcej czasu, możemy sobie pozwolić na coś smaczniejszego. Na przykład na ciepłe kanapki na bazie placków tortilli. Wystarczy ułożyć na nich kilka składników, zwinąć i podgrzać, by otrzymać wyjątkową kolację.
Jak przygotować domowe placki tortilli?
Placki tortilli możecie kupić gotowe. Zwykle są pakowane po 4 sztuki i opakowanie kosztuje ok. 6 zł. Jeśli jednak nie macie pod ręką gotowych placków, ani sklepu, by szybko je kupić, pszenne tortille możecie przygotować własnoręcznie. Wystarczą do tego tylko cztery proste składniki. Są to: 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 1/4 szklanki ciepłej wody i duża szczypta soli. Zagniećcie z nich gładkie, elastyczne ciasto i odstawcie je na 30 minut. Po tym czasie ciasto wystarczy podzielić na cztery równe części, cienko je rozwałkować na okrągłe placki i usmażyć na suchej patelni.
Jak zrobić ciepłe kanapki z tortilli i pieczonego mięsa?
W moim domu największym powodzeniem cieszą się ostatnio ciepłe kanapki z tortilli z dodatkiem pieczonego mięsa. Wykorzystuję tu zwykle resztki pieczeni, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Może to być wieprzowina, wołowina czy drób. Dobrze też sprawdzi się mięso gotowane. Każde wystarczy pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na pszennym placku razem z warzywami.
Przepis: Tortille z pieczonym mięsem
Ciepłe kanapki z tortilli, pieczonego mięsa i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 4 pszenne placki tortilli
- 100 g twarożku kanapkowego
- 1 ząbek czosnku
- 50 g mieszanki sałat
- 200 g pieczonego mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny
- 2 pomidory
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTwarożek wymieszaj z przeciśniętym ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Pieczone mięso pokrój w cienkie plasterki. Pomidory umyj, pokrój w grubsze półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki. Ketchup wymieszaj z majonezem.
- Formowanie tortilliKażdy placek tortilli posmaruj twarożkiem. Posyp sałatą, na połowie ułóż plasterki mięsa, kawałki pomidora i cebuli, polej wszystko sosem. Tortille zwiń lub złóż na cztery części. Podgrzej je w opiekaczu do kanapek, na patelni lub w piekarniku.
Czym jeszcze można nadziać placki tortilli?
Zamiast pieczonego mięsa do tortilli możecie też dodać kawałki podsmażonego kurczaka. W tym celu pierś wystarczy przyprawić, usmażyć na patelni i pokroić w cienkie plasterki lub w słupki. Zamiast mięsa z kurczaka dobrze też sprawdzi się gotowana lub suszona szynka, a także zrumienione plasterki boczku. Dopełnieniem mięs i wędlin mogą być sery, a także warzywa świeże czy pikle.