W gotowe placki zawijam kilka zdrowych składników. To ulubiona kolacja mojej rodziny

Dodano:
Tortilla z pieczonym mięsem Źródło: Shutterstock / Ryzhkov Photography
Kolacja to u nas w domu najprzyjemniejszy posiłek. Spożywamy go bowiem w rodzinnym gronie, bez większego pośpiechu. Dlatego zawsze staram się podać bliskim coś, co lubią, a przy okazji jest zdrowe. Tu idealnie sprawdzają się ciepłe kanapki z tortilli.

Klasyczne kanapki z chleba czy bułki dobre są na śniadanie, gdy szybko musimy zjeść posiłek i wyjść z domu. Gdy jednak mamy nieco więcej czasu, możemy sobie pozwolić na coś smaczniejszego. Na przykład na ciepłe kanapki na bazie placków tortilli. Wystarczy ułożyć na nich kilka składników, zwinąć i podgrzać, by otrzymać wyjątkową kolację.

Jak przygotować domowe placki tortilli?

Placki tortilli możecie kupić gotowe. Zwykle są pakowane po 4 sztuki i opakowanie kosztuje ok. 6 zł. Jeśli jednak nie macie pod ręką gotowych placków, ani sklepu, by szybko je kupić, pszenne tortille możecie przygotować własnoręcznie. Wystarczą do tego tylko cztery proste składniki. Są to: 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 1/4 szklanki ciepłej wody i duża szczypta soli. Zagniećcie z nich gładkie, elastyczne ciasto i odstawcie je na 30 minut. Po tym czasie ciasto wystarczy podzielić na cztery równe części, cienko je rozwałkować na okrągłe placki i usmażyć na suchej patelni.

Jak zrobić ciepłe kanapki z tortilli i pieczonego mięsa?

W moim domu największym powodzeniem cieszą się ostatnio ciepłe kanapki z tortilli z dodatkiem pieczonego mięsa. Wykorzystuję tu zwykle resztki pieczeni, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Może to być wieprzowina, wołowina czy drób. Dobrze też sprawdzi się mięso gotowane. Każde wystarczy pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na pszennym placku razem z warzywami.

Przepis: Tortille z pieczonym mięsem

Ciepłe kanapki z tortilli, pieczonego mięsa i warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pszenne placki tortilli
  • 100 g twarożku kanapkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g mieszanki sałat
  • 200 g pieczonego mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny
  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTwarożek wymieszaj z przeciśniętym ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Pieczone mięso pokrój w cienkie plasterki. Pomidory umyj, pokrój w  grubsze półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki. Ketchup wymieszaj z majonezem.
  2. Formowanie tortilliKażdy placek tortilli posmaruj twarożkiem. Posyp sałatą, na połowie ułóż plasterki mięsa, kawałki pomidora i cebuli, polej wszystko sosem. Tortille zwiń lub złóż na cztery części. Podgrzej je w opiekaczu do kanapek, na patelni lub w piekarniku.

Czym jeszcze można nadziać placki tortilli?

Zamiast pieczonego mięsa do tortilli możecie też dodać kawałki podsmażonego kurczaka. W tym celu pierś wystarczy przyprawić, usmażyć na patelni i pokroić w cienkie plasterki lub w słupki. Zamiast mięsa z kurczaka dobrze też sprawdzi się gotowana lub suszona szynka, a także zrumienione plasterki boczku. Dopełnieniem mięs i wędlin mogą być sery, a także warzywa świeże czy pikle.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...